Hedvig, som till vardags kallas Hedda, tillbringade några veckor på en bilverkstad för att få lite ny lack, några nya dörrar och så en dragkrok så hon skulle kunna dra Kungen. Lite nervöst att det tog så lång tid eftersom vi enligt plan skulle åka till Valdemarsvik fredagen den 2 juni. Lite nagelbitning senare så fick vi då äntligen hem Hedda på torsdagskvällen, i sista sekunden liksom.

Kungen var packad, kopplades på, barnen packades in och så Fixa, Axa och vår border collie Ove. Man kan, utan att överdriva det minsta, säga att bilen var fullpackad. Hedda gillade att dra Kungen, det gick fint och vi körde en massa fantastiska småvägar mot vårt mål Breviksnäs där vi skulle campa hos Marlene och Kristoffer som har kennel Eye Am. De har har alltså fött upp Ove och vi har känt Marlene och hennes syster Caroline, som skulle komma från Skottland tillsammans med Craig, sen de var små och vi alla hade Jack Russel terriers.

Resan tog 7,5 timme med ett stopp på en känd hamburgerrestaurang då barnen hävdade att de höll på att svälta ihjäl. Halv ett på natten kom vi fram, alla sov, så vi parkerade Kungen, bäddade om barnen i sina sängar och stupade själv i säng när hundarna var rastade.

Jag gick upp i ottan, packade in mig, Fixa och Axa i bilen och for mot Norrköping för att ställa ut på den internationella utställningen som skulle pågå i tre dagar. En timme senare var jag framme och vilken utställning, det gick verkligen inte att ta sig fram för det stod tält precis överallt. Man fick snirkla sig fram mellan tälten och alla snören som höll fast dem. Inte så lyckat för folk som bara ville komma och titta på hundarna för det var inte helt lätt att ta sig fram till ringarna.

Nåja, vi hittade fram till rätt ring och till och med en plats att sätta upp tältet på. Som vanligt hjälpte några snälla människor mig att få upp det och så packade jag in alla våra saker. Ganska snart fylldes tältet av härliga Pumis och deras mattar, alltid roligt att träffas och att ha tak över huvudet var skönt eftersom regnet envisades med att strila ner.
Bästa Anna med Ceger träffade vi också och vi passade på att umgås i dagarna tre. Eftersom det var så många tält var det omöjligt att flytta runt dem så vi gjorde så att mitt tält fick stå kvar vid stora ringen och så hittade Anna en ny plats för sitt tält dag två och tre och så huserade vi alla i det.

Tillbaka till själva utställningen. Axa debuterade i Juniorklass och det med den äran. Hon vann sin klass och blev 2:a i bästa tik klassen och fick sitt andra CERT! Hon är en liten pärla den hunden.
Fixa kom 2:a i championklass, blev 3:a i bästa tik klassen och fick ett R-CACIB. Det är ju onekligen trevligt att stå med sina två tikar i bästa tik klassen. Njöt ordentligt. Axa fick dessutom springa i stora ringen i BIS junior. Den klassen var nästan sista på dagen så det blev många, långa timmar innan vi kom hem. Dessutom var det ca 65 juniorer i den klassen så vi fick springa ett varv och sen gå ut. Axa skötte sig jättebra trots att hon säkerligen var dödstrött.

Tillbaka till Breviksnäs där jag fick sätta mig vid dukat bord. Visserligen hade alla andra ätit färdigt men satt kvar och så pratade vi om dagen, minnen och hundar i flera timmar. Anders hade varit på valläger för Craig, Carolines kille, och det hade varit en spännande upplevelse. Ove har inte vallat sen han var liten och bodde några dagar hos Marlene så han var ganska het på gröten eller på fåren ska man kanske säga. Craig sa att de skulle släppa honom och se vad han gjorde och vips trillade ett får över staketet och sen fick de ändra plan för att få ordning på det hela. Så fåren fick gå in i en liten hage och så fick Ove och Anders jobba utanför. Funkade mycket bättre och Ove började fatta vad han skulle göra. Både Ove och Anders fastnade för det här med vallning så jag hoppas att vi kan fortsätta på hemmaplan sen.

Tidig morgon även på söndagen då jag än en gång körde till Norrköping med Axa och Fixa. Idag hade vi en ring som var helt omöjligt att röra sig runt då det var fullt med tält och verkligen bara en pytteliten plats på kanske 2 kvadratmeter att värma upp hundarna på. Taskiga förutsättningar liksom. Idag var Sigge med och han var shoppingsugen, det är han för övrigt alltid, så vi drog runt ett par vänder vid försäljningstälten och där hittade han en pumimugg och en jättefin tröja till Anders med en bc och några förvirrade får på. Jag fick betala och tänkte för mig själv att det var tur att Sigge bara skulle följa med en dag för annars skulle jag bli ruinerad.
Skallabackens Frigga “Fixa” foto: Ida Bohlin Andersson

Jag var verkligen inte på topp utan lite småsur för att det var så trångt att värma hundarna och att man fick krångla sig fram för att överhuvudtaget komma in i ringen. Axa fick börja i juniorklass och hon var nog trött men placerade sig som 3:a med ett excellent och ett ck. Fixa kom 2:a i championklassen med ett excellent och ett ck vilket innebar att jag skulle springa med två hundar i bästa tikklassen. Här kom Anna Lundmark till min undsättning, hon hystade över Ceger till Sigge och tog sig an Axa. Fixa blev inte placerad men Anna fick fart på Axa och la beslag på 4:e platsen! Anna är ju en proffshandler som gärna delar med sig av sina kunskaper, en riktigt fin vän på alla sätt och vis.
Fun Fix Axa med handler Anna Lundmark 4:a i btkl. Foto. Ida Bohlin Andersson

Anna och Ceger blev BIR både på lördagen och söndagen, han är ju så grymt fin och Anna är ju den bästa att visa och klippa honom helt perfekt. På måndagen blev han 2:a bästa hane och Anna var snäll och hjälpte mig att visa Axa igen.

Det blev lite tidigare hemkomst till gänget på Breviksnäs och jag fick se Anders valla med Ove, nu hade de klivit in i hagen till fåren och Ove fick ha koppel på sig så de kunde få stopp på honom om han blev för ivrig. Men det går sakta men säker framåt och Marlene verkar tro på att Ove ska lära sig detta. Själv kan jag inget om vallning men jag är rädd att om man börjar så blir man riktigt biten och bara vill valla mer och mer och mer.

Måndag och sista utställningsdagen, idag i en ring i utkanten av området och det fanns gott om plats att värma upp på och det var inte helt omöjligt att ta sig fram till ringen mellan tälten.
Jag började med att visa Axa, som var mycket piggare idag, som visade sig från sin bästa sida och knep 1:a platsen i juniorklassen med ett excellent och CK. Fina lilla Axa, hon är lik sin mamma, stökar utanför ringen men väl i ringen så visar hon sig som värsta show ladyn.
Fixa kom 2:a i championklassen, varje dag slagen av MdM Kimara Karisma, men det kan vi ta för Kimara är en riktigt fin tik som dessutom har en trevlig matte. Men även idag fick Fixa excellent och CK vilket innebar att hon skulle in i bästa tikklassen tillsammans med Axa. Jag visade Fixa och hon knep 2:a platsen och Axa som Anna visade knep 4:e platsen och hon fick sitt tredje CERT.

Det var en fantastiskt rolig utställningshelg, både vad det gäller hundarnas insatser men även allt det roliga runt omkring. Kimaras matte och Lena och Stefan och Ida och Anna och alla ni andra som verkligen gjorde helgen till en toppenhelg. Anna hjälpte mig att klippa Fixa och Axa lite till, jag hade en bra grund men hon är suverän på själva finishen. Jag ser och lär, nästa gång klipper jag ännu bättre tänker jag.

När jag var på väg hem upptäckte jag att jag glömt mitt tält, vi hade ju huserat i Annas även idag så mitt stod ju kvar på samma plats som i lördags. Som tur var hade jag inte kört så långt, det blev till att vända och packa ihop det. Sen bar det iväg mot Breviksnäs igen.
Denna helg har jag även hittat mitt framtida fortskaffningsmedel. En helikopter! Så bekvämt liksom, bara upp och iväg, framme på ingen tid alls nästan. Inga bilköer och så är det onekligen ganska pampigt. Men först måste jag spara ihop lite pengar.
Axa och Fixa ville gärna hänga med på bästa promenaden men de fick bli hemma för de skulle ställas ut och fick inte alls bada i små sjöar eller havet eller rulla sig i något äckligt i naturen. Otroligt orättvist tyckte de men på tisdagen fick de gå en lång runda med hela sin familj och då blev det bad både i havet i en små sjöar. Paradiset för både hundar och folk. En sån härlig känsla när Marlene släpper ut alla sina bc och lilla Udda som är en Dansk/svensk gårdshund, Oves bror med liten kompis och så Ove. Alla cirkulerar på gårdsplanen och vips får de tillåtelse att dra iväg och de gör de verkligen, ut i fårhagen och sen är det bara att bada och leka så länge man sköter sig. Marken är inhägnad och hur stor som helst. Ove gillade att umgås med släkt och vänner men var väldigt skeptiskt vad det gäller badandet. Det har ju liksom inte varit hans grej så han gick ner och blötte sig till magen men sen var det nog.

Antagligen hade Ove kollat in släkten och deras badande för på tisdagen när vi rastade familjen så simmade han! Detta är ett bildbevis på något vi aldrig trodde han skulle göra. Krullisarna gav sig också ut i vattnet och det badades så det stod härliga till. Solen sken och det var verkligen härligt.

Från vänster Danne som är pappa till våra fodervärdsbarn Marlene och Caroline. Nuförtiden bor Caroline med Craig i Skottland så henne träffar vi alldeles för sällan. Marlene bor i Breviksnäs tillsammans med Kristian, en massa hundar och så över 600 får. De har att göra kan man lugnt säga. Hunden heter Best och han är verkligen bäst på många sätt och vis.

Så här såg det ut hemma hos Marlene och Kristoffer där vi campade med Kungen, Ove och Anders var med på kennelträffen och så gjorde de debut på vallkurs med Craig och sen vallades det i flera dagar innan vi for hemåt igen.

Att bo i Kungen är en av familjens favoritsysselsättningar. Frukost utomhus i solen, hur bra kan man ha det liksom.

Ove och Anders släpptes lösa i hagen med en stor flock får på måndagkvällen och även på tisdag förmiddag innan vi skulle åka hem. Ove började fatta hur det hela går till och Anders som aldrig vallat i hela sitt liv skötte sig jättebra. Han har också börjat fatta hur han ska hantera situationen och jag tycker att de är riktigt, riktigt duktiga. Ärligt talat är jag djupt imponerad speciellt med tanke på att det var jag som anmälde till vallningen och kennelträffen, organiserade allt liksom och informerade sedan att Anders skulle sköta det hela eftersom jag var på utställning med Axa och Fixa. Så han fick fyra barn som då och då ville ha lite mat och omvårdnad och så Ove och en bunke får. Detta redda han ut på ett fantastiskt sätt och jag hade faktiskt inte förväntat mig något annat heller.

Redan hem var lång, det blev ett matstopp och sen körde vi på. Kungen hängde med och Hedda rullade på i jämn takt. Ett trött men lycklig gäng anlände hemmet och man kan väl sammanfatta dessa fyra dagar med ett ord: fantastiska!

/Susan