Axa har debuterat som lydnadshund! Den 12 maj begav vi oss till Söderåsens brukshundklubb för att tävla i Startklass. Vårt mål för dagen, åtminstone mitt, var att Axa skulle uppföra sig på uppvärmningen, koncentrera sig och inte skälla på alla andra hundar och att hon skulle hänga med på planen.

Nu har vi ju tränat hårt på alla moment så de kan hon, om man bortser från apporteringen som inte riktigt är klar än. Men det är ju stor skillnad att träna inomhus, i sin egen arena, än att tävla på gräs på ett nytt ställe. Axa är ju inte lika cool som sin mor utan mycket känsligare för miljöer och andra hundar.

Rent poängmässigt blev det allt annat än en succé men vi nådde åtminstone de mål vi satt upp för dagen så i det stora hela är jag ändå nöjd.

Följsamhet 5 p – här gick hon och snusade lite, tittade mot parkeringen, satt snett och stundtals hade hon riktigt fint fokus precis som hon har på träningen.

Inkallning 7 p – satt kvar helt stilla, kom på kommandot men hade sån rasande fart att hon krockade lite med mitt ben och satte sig snett. Bara att träna mer.

Sitt under marsch 0 p – hängde inte med, satte sig inte…. Ja detta glömmer vi för stunden.

Apportering 0 p – gjorde en superfin inkallning med bra ingång men tittade bara på apporten utan att plocka upp den. Träna mer helt enkelt.

Fjärrdirigering 0 p – att sitta still som en staty är Axa riktigt bra på och när man är nervös gör man det man är bra på så när jag kommenderade henne satt hon kvar så vackert. Hon har en fantastiskt bra fjärr på träning så jag oroar mig inte, mer miljöträning helt enkelt.

Hopp över hinder 8,5 p – ett dubbelkommando innan hon snyggt tog hindret och gjorde en snygg ingång.

Helhetsintryck 6 p – vilket är ett rättvis betyg med tanke på dagens prestation.

Totalt 76 p.

Vi jobbar vidare och ger oss ut för att miljöträna för det är precis vad som behövs. Ska bara finna tiden, men nu stundar snart semestern och då kommer jag ha oceaner av tid….

Detta var första gången vi tävlade sen reglerna ändrades och jag måste nog ändå säga att vissa saker passade mig dåligt. Vi gick en banvandring där alla startpunkter var markerade i gräsmattan och det var inga transporter mellan momenten utan man skulle efter följsamheten bara vända sig om och göra en inkallning. Detta upplägg passar mig som person och mina hundar väldigt dåligt. Jag vill göra mina momentrutiner och belöna mellan momenten. Så det gjorde jag ändå vilket inte riktigt föll i god jord men jag fortsatte och tänkte att om det inte passar får de väl skicka ut mig.

Nästa tävling är inplanerad till den 16/6 i Höganäs så tills det tränar vi på ordentligt!


/Susan