Igår, den 27 maj, tävlade Axa, Fixa och jag i Rallylydnad för första gången och vi hade riktigt, riktigt roligt.

Vi körde till Veberöds Brukshundklubb som har en fantastisk anläggning med stora planer som är inhägnade, en separat inhägnad agilitybana, ett nytt klubbhus och massor av jätteduktiga funktionärer och trevliga tävlingsdeltagare.

Vädret var perfekt, lite kallt först, sen värmebölja för att avsluta i ett lite kyligare format. Men i genomsnitt var det helt perfekt.

Vår rallylydnadsträning har väl inte varit så där jätte intensiv men vi har tränat en gång för Ida Lindgren och sen har vi tränat själva i arenan och tittat på youtube filmer för att se hur man ska göra och inte göra. Nu skulle vi, för första gången, köra en hel bana och det var ju spännande.

När man prickade av sig i klubbstugan fick man en banskiss att läsa in sig på, sen var det banvandring med domaren och då kunde man passa på att ställa alla möjliga och även omöjliga frågor vilket jag naturligtvis gjorde. Jag tänker alltid att det säkerligen är fler som undrar samma sak som jag men inte vågar fråga och det gör ju jag så då frågar jag. Därefter fick man gå banan i åtta minuter för att verkligen få in den i kroppen och knoppen.

Första banan dömdes av Leif Borgenlöv som var en väldigt glad, duktig och vänlig domare. Jag tror att alla vi nybörjare kände oss i trygga.

Jag startade Axa först, hon hade nr 21, och jag måste säga att hon uppförde sig riktigt bra, både på plan och utanför bland alla hundar. Lite mer miljöträning så kan hon nog släppa alla sina issues. Hon hoppade på mig någon gång, nosade lite och så brast vårt samarbete då och då men vi var nöjda när vi kom ut från planen.

I rallylydnad får man ingen hint om hur det gått när man går av planen. Resultaten redovisas vid prisutdelningen men jag har redan lärt mig att man kan gå in på SBK tävling och trycka på resultat och pdf-fil så får man resultaten löpande där…. om man har batteri i sin telefon.

Fixa startade som nr 27 och hon var en lite stjärna, som alltid, och om jag inte hade sträckt kopplet och gjort ett moment liiiite långt ifrån skylten så hade vi haft full pott.

Vid prisutdelningen, det var 37 startande, så började de med de som diskat sig, sen de som inte nått upp till godkänt resultat och vi var inte med bland dem! Domaren ropade upp namn efter namn och sen ropade han Axa som fått 75 p och blivit godkänd i sin första start! Sen fick jag vänta länge, länge och namn efter namn ropades upp och jag tänkte att han tappat bort Fixas papper men ånej rätt som det var ropade han upp henne och då visade det sig att hon kommit 4:a med 95 p i sin första start! Stjärna var namnet.

På eftermiddagen var det dags för nästa start i nybörjarklassen och domare var denna gång Ingrid Dahlqvist. Samma rutin med domargenomgång av banan, nyttigt och plats för frågor, sen banvandring. Fixa startade som nr 6 så det var bara att rasta, värma upp och sen ge sig i kast med banan. Fixa var precis lika bra denna rundan men tyvärr var nog jag lite trött och får ta på mig minuspoängen. Jag tappade balansen och steppade till när jag skulle stå still, höll på att gå fort när jag skulle gå sakta och när jag skulle backa 1 steg, 2 steg och 3 steg så blev det 2, 2 och 3 steg vilket betyder att 10 p ryker direkt. Jag var väldigt nöjd med Fixa men själv måste jag träna mycket mer för att hålla reda på fötterna och räkna rätt.

Axa startade som nummer 27 och skötte sig exemplariskt, nästan, på uppvärmningen. Tittade på de andra hundarna då och då men skällde bara någon enstaka gång. Det blir alltså bättre och bättre. I den här klassen skötte sig Axa jättebra! Verkligen jättebra. Hade hon haft en matte som gjorde skyltarna rätt så hade hon haft 96 p men jag tabbade mig två gånger. Inser att jag nu även måste lära mig vänster och höger.

Vid prisutdelningen visade sig att bägge tjejerna fått kvalificerande poäng vilket är 70 p och mer. Aka fick 76 poäng och kom 23:a av 35 startande och Fixa kom 22:a med 80 p. Fina kommentarer fick de av domaren: Axa – Trevlig runda, fint samarbete! Fixa – Fint samarbete! Följsam hund! Tänk på fötterna!. Det sista var nog ämnat mer till mig än Fixa är jag rädd. Men det går ju att bota genom mer träning tänker jag.

Så nu är vi lite taggade att tävla igen och ta oss upp i nästa klass där det finns fler roliga skyltar. Ska bara träna lite mer…..

Sen ska jag även lära mig att fota lite under tävlingsdagarna…
/Susan