Ja så var det då dags igen för lite tävling i rallylydnad. Denna gången for vi till Höganäs där det även pågick utställning och lydnadstävlingar så det var fullt av folk och hundar av alla de slag.

Solen sken genom diset och det var varmt och ganska kvalmigt. Installerade hundarna i sin bur en bit ifrån banan. Banvandring, en trevlig bana utan några större svårigheter om man bortser från en matte som inte riktigt kan alla skyltarna så bra så det bara flyter. Nej jag måste ibland tänka lite hur momentet ska utföras och det gör ju så att det inte rikligt blir något flyt i utförandet.

Sätter in en bild på Mika när hon och Axa tränar rallylydnad i Ekets Hundarena. Det blir ju liksom inte så att jag tar några bilder när jag är iväg och tävlar.

Fixa startade som nr 8 och jag kan väl säga att vi inte riktigt var i samma bubbla. Stundtals gick det riktigt bra och stundtals var hon mer fokuserad på omgivningen än på mig. Lite får vi skylla på Axa som satt i buren och skällde så Fixa kom av sig och undrade vad som stod på. Trots detta skrapade vi ihop 80 p och hon fick sitt tredje kvalificerande resultat vilket innebär att hon nu innehar titeln RLD N.

Axa var på en annan planet och tyvärr var jag inte på samma planet. Hon var väldigt fokuserad på alla hundar som traskade omkring ringen på alla sidor och var totalt ofokuserad. Detta kostade ju enorma avdrag poängmässigt och det hela slutade i att hon kissade på planen så vi blev diskade. Denna incident ledde till upprörda ord från en del tävlanden för det blev ju orättvist när de hällde vatten på kissfläcken och deras hundar aldrig skulle lägga sig om det var blött i gräset. Det gnälldes även på att det var hundar på alla sidor om ringen och att arrangörerna borde stängt av så det blev så störningsfritt som möjligt.

Men vi är alla olika hur vi hanterar saker och ting. Själv tänker jag att jag måste ut mer med Axa och träna i olika miljöer så att hon kan fokusera på det hon ska göra och inte på hundarna runt omkring. Har jag en hund som inte vill ligga i fuktigt gräs så tränar jag på det och så vidare. Men som sagt vi är alla olika.

Jag hade anmält Axa till Startklass i lydnad men jag strök henne, kände att det inte var någon idé att tävla henne när hon var så påverkad av omgivningen. Det skulle ju ändå inte fungera och det är inte den känslan jag vill att hon ska ha på en tävlingsplan.

Nu tränar vi vidare, både på momenten i fortsättningsklass och uthållighet vad det gäller fokus och fritt följ. Axa tänker jag släpa mig med i alla möjliga miljöer så hon blir lite mer cool och lär sig stänga av omgivningen.
SE UCH DK UCH DK V-15 LP1 RLDN Skallabackens Frigga “Fixa”

/Susan